Crampton si nechal patentovať svoju konštrukciu lokomotívy

06.08.2016 Celý región

Broadstairs/Bratislava 5. augusta (TASR) - Britský inžinier a konštruktér, vynálezca Thomas Russell Crampton si nechal patentovať svoju konštrukciu parnej lokomotívy a položil prvý funkčný podmorský telegrafný kábel. V sobotu 6. augusta uplynie 200 rokov od jeho narodenia.

Thomas Russell Crampton sa narodil 6. augusta 1816 v anglickom meste Broadstairs v grófstve Kent v Británii. Už ako 18-ročný navrhol parou poháňané vozidlo. V rokoch 1839 až 1844 bol asistentom I. K. Brunela a Daniela Goocha z britskej spoločnosti Great Western Railway (GWR). V roku 1843 Crampton opustil GWR a nechal si patentovať svoju konštrukciu parnej lokomotívy.

Tento typ lokomotívy mal najskôr väčší úspech vo Francúzsku, Nemecku či Taliansku, ako v Británii. Prvú zákazku na lokomotívy postavené jeho patentom získal v roku 1845. Belgické železnice si objednali tri lokomotívy. Zostrojil tiež prvý rušeň, ktorý bol po ňom aj nazvaný, pre Veľkú západnú železnicu.

V roku 1851 položil Thomas Russell Crampton prvý funkčný podmorský telegrafný kábel medzi britským mestom Dover a francúzskym Calais.

Za zásluhy bol Thomas Russell Crampton ocenený Napoleonom III. v roku 1855 a menoval ho dôstojníkom Čestnej légie, neskôr ho povýšili do rytierskeho stavu.

Thomas Russell Crampton zomrel 19. apríla 1888 v Londýne v Británii.
 
 
 

Vyberte región